SCDVV Bujoru
Baze experimentale
SCDVV Bujoru
Dezvoltare
În prezent, unitatea deţine o suprafaţă totală de 720,60 ha, din care circa 220 ha cultivate cu viţã de vie, reprezentate de soiuri de struguri pentru vinuri albe (Fetească albă, Fetească regală, Aligoté, Sauvignon, Babeasca gri, Riesling italian), soiuri de struguri pentru vinuri aromate (Muscat Ottonel, Şarba), soiuri de struguri pentru vinuri roşii (Merlot, Cabernet Sauvignon,
Feteascã neagrã, Babeascã neagrã, Burgund, Oporto) și colecţia ampelograficã cu un număr de 110 soiuri de masa si de vin, clone și combinații hibride.
Activitatea de dezvoltare are ca scop producerea de vinuri albe, roşii şi roze, struguri de masa, material săditor viticol, butaşi de portaltoi, toate obținute în urma aplicării tehnologiilor elaborate de sectorul de cercetare. În acest context se verifică rezultatele cercetării direct în producţie pe suprafețe mult mai mari. Rezultatele cercetărilor se aplică în permanenţă în funcţie de noutãţile apãrute în domeniul viti-vinicol.
BAZA EXPERIMENTALA NR 2 (viticolã) cu o suprafaţã de 122,55 ha din care:
Plantaţie viţã de vie – struguri pentru vin 57,30 ha
Plantaţie viţã de vie – Merlot (ecologic) 23,96
Plantaţie furnizoare de coarde altoi 3,00 ha
Plantaţie de portaltoi 2,13 ha
Colecţie ampelograficã 0,81 ha
Teren în pregãtire 35,35 ha
SCDVV Bujoru
Activitate de dezvoltare este organizata in 4 baze experimentale:
BAZA EXPERIMENTALA NR. 1 (mixtã) cu o suprafaţã de 435,96 ha din care:
Plantaţie viţã de vie – struguri pentru vin 95,23 ha
Plantaţie furnizoare de coarde altoi 2,62 ha
Plantaţie de portaltoi 2,91 ha
Teren în pregãtire 112,95 ha
Teren arabil (cultivat in sistem ecologic) 222,25 ha
SCDVV Bujoru
BAZA EXPERIMENTALA NR.3 cu o suprafaţã de 52,68 ha din care:
Plantaţie viţã de vie – struguri pentru vin 31,63 ha
Plantaţie viţã de vie – Merlot (ecologic) 12,19 ha
Plantaţie furnizoare de coarde altoi 3,60 ha
Plantaţie de portaltoi 1,04 ha
Butaşierã 0,25 ha
Pepinierã viticolã 0,70 ha
Teren în pregãtire 2,97 ha
Principalele realizări obținute în domeniul producerii materialului săditor:
- aplicarea tehnologiilor moderne în producerea de material săditor din categorii biologice superioare, bază şi certificat, care reprezintã un model pentru unităţile de producţie din zona de influenţă a staţiunii (judeţele Galati si Braila);
- valorificarea superioară a produselor cercetării – soiuri şi clone proprii prin obţinerea de material săditor viticol din categorii superioare, competitiv cu cel obţinut în Uniunea Europeanã;
- producerea de butaşi de portaltoi certificaţi pentru piaţa internã şi externã.
BAZA EXPERIMENTALA NR.4 este reprezentată de Combinatul de Vinificatie unde se valorificã producția de struguri realizată în cadrul Bazelor experimentale nr. 1, 2 si 3.
Combinatul de vinificatie are o capacitate de prelucrare de 150 tone struguri pe zi, linie de prelucrare pentru strugurii albi şi linie pentru strugurii negri și o capacitate de depozitare de 360 vagoane în cisterne inox şi cisterne polstif.
În colaborare cu sectorul de cercetare s-au elaborat și aplicat următoarele tehnologii:
- tehnologie de obţinere a vinurilor roşii in Rotouri;
- tehnologie de obţinere a vinurilor roze;
- tehnologie de producere a vinurilor albe aromate in Rotouri;
- tehnologie de producere a vinurilor albe în cisterne cu temperaturã controlatã.
Vinurile produse la SCDVV Bujoru au devenit an de an mai apreciate de către specialiștii din domeniu obținand medalii de aur si argint la concursurile naționale și internationale, ceea ce a condus la ocuparea unui loc printre marii producători de vinuri și la o bună valorificare pe piață.
Activităţi conexe:
– consultanţă tehnică şi ştiinţifică la viticultori;
– analize la plantă şi vin la cerere;
– colaborări ştiințifice cu alte unitaţi de profil sau cu universităţi;
– întocmirea de proiecte pentru infiinţare plantaţii;
– comercializare produse de la sectorul de dezvoltare.